QRZ.COM VE TACALLBOOK.COM HAKKINDA VE KAYIT İŞLEMLERİ

Değerli okurlarım;


Amatör telsizcilerin çağrı işaretlerini sorgulayarak bilgilerine ulaşabilmek için siteler kurulmuştur. Bu sayede, görüştüğünüz istasyonun konum ve adresini, operatör ismini, amatörün bilgilerini öğrenebilirsiniz. Her amatörün bu hesapları açmaları, bilgilerini girmeleri gerekmektedir. QSL kart alıverişi başta olmak üzere yardımlaşma ve dayanışma açısından gereklidir.


TAcallbook;


90’lı yıllarda ülkemizde kağıt kitaplar halinde çağrı işaretleri defterleri oluşturulmuştur. Zamanla internetin yaygınlaşması ve web siteler ile online sistemler kurulmuştur.

TAcallbook ülke içi kurulmuş bir sistemdir. Türkiye Çağrı işaretleri defteridir. Basit bir arayüze sahiptir. Ülkemizdeki radyo amatörleri sitede kayıtlarını oluştururlar. Bu sayede, telsiz ile görüştüğünüz istasyonun çağrı işaretini sistemde sorgulattığınızda telefon numarası, adres bilgileri ve fotoğrafına ulaşabilirsiniz. Vefat etmiş(SK) amatör telsizcilerimiz ile ilgili bilgiler de sitede yer almaktadır. Adres bilgisi QSL kart göndermek için çok önemlidir. Üye olmak için http://www.tacallbook.org/callform.htm linkine tıklayınız.



Çağrı işaretinizi girdikten sonra Gönder tuşuna basınız.



Gerekli bilgileri doldurarak başvuru formunuzu gönderiniz. Kısa sürede onaylanacaktır. Belge numaranızın istenmesinin sebebi sahte hesaplara engel olmak içindir. Kendinize ait bir fotoğrafınızı da siteye yüklemek isterseniz fotoğrafınızı “çağrıişaretiniz.jpeg” dosyası olarak  resim@tacallbook.org adresine e-posta ile gönderiniz. Aşağıdaki uyarıları dikkate alınız.


QRZ.COM


Uluslararası bir sistemdir. Dünya radyo amatörlerinin bir çoğu sisteme kayıtlıdır. TAcallbook’a göre çok daha gelişmiştir. Kişisel bilgiler yazabilir, ödül, belge yada fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda gelişmiş altyapısı ile logbook ve ödül sistemi de mevcuttur. Üye olabilmeniz için, siteye üye olan bir amatör telsizcinin sizi onaylaması gerekmektedir. Referans da diyebiliriz.

Üye olmak için https://ssl.qrz.com/reg?op=newacct linke tıklayınız. Belirtilen yere çağrı işaretinizi yazınız.


Sonraki aşamada e-posta adresinizi giriniz.



Ardından size sorulacak olan basit matematik işlemini cevaplayıp devam ediniz. Size bir onay maili gönderilecektir. Mailinizde gereksiz kutusunu kontrol etmeyi unutmayınız.


qrz.com/mail adresine giriniz. E-posta adresinize gelen 6 haneli kodu giriniz.


Kendinize bir şifre belirleyiniz.



Sitenin login bölümünü kullanarak, belirlediğiniz şifre ile birlikte hesabınıza giriş yapın.


Bundan sonraki aşamada düzenleme yetkiniz olmadığı için hesabınıza giriş yapmanıza gerek yoktur. Qrz.com, siteye üye olan bir amatör telsizcinin sizi onaylamasını ister. Yani, siteye kayıtlı bir telsizci sizin adınıza bilgilerinizi ve çağrı işaretinizi, site veri tabanına kayıt eder.

Bu aşamayı siteye üye olan radyo amatörleri için anlatıyorum.

Sitenin sol üst köşesindeki arama yerine kayıt edeceğimiz çağrı işaretini yazıyoruz. Ardından Yes butonuna basarak devam ediyoruz.



Veya buraya tıklayarak radyoamatorleri.com a gidip QRZ.COM Cağrı işareti Veritabanı Yardımcıları konusunu bulup bilgilerinizi ileterek QRZ.COM Türkiye yetkilisi TA2B'ya çağrı işaretinizi onaylatabilirsiniz

Gerekli bilgileri dolduruyoruz. *required yazılı olanlar doldurulması zorunlu alanlardır. Diğer bölümleri sonra da doldurabilirsiniz.

Save tuşuna bastıktan sonra kaydı tamamlayabilirsiniz. Şimdi sitenin login kısmına tıklayıp, belirlemiş olduğunuz şifreyi kullanarak kendi hesabınıza giriş yapabilirsiniz.


Sitenin sağ kısmında yer alan çağrı işaretinizin üzerine geliniz. Account kısmına tıklayıp inceleyelim. Bu kısımda çağrı işareti menejerliği ve ikinci çağrı işaretlerinizi eklemeye yarayan bölümdür. 1B/TA7AOF, TA7AOF/P gibi çağrı işaretlerinizi ekleyerek ayrı bir sayfa oluşturabilir ve oluşturduğunuz çağrı işaretinin yanındaki edit tuşuna basarak düzenleyebilirsiniz.




Edit bölümünde sayfanızdaki bilgileri, temayı ve fotoğrafları düzenleyebilirsiniz. Kısa bir düzenleme yapalım. Pictures kısmına tıklayınız.




Dosya seç tuşuna basıp resmi seçiniz ardından upload tuşuna basınız.



Yüklediğiniz resmin üzerine tıklayıp Set as Primary butonuna basarsanız profil resminiz olacaktır.


Biyografi kısmı sayfanızda görünecek bilgi kısmıdır.


Biyografiye resim eklemek için aşağıdaki aşamaları takip ediniz. Eğer siteye daha önceden resim yüklemediyseniz(pictures kısmını kullanarak), son aşamada upload butonuna basarak resminizi yükleyebilirsiniz. Sol tarafta yer alan Width – Height genişlik ve yükseklik ayarlarından resmin boyutunu ayarlayabilirsiniz.


LogBook kullanımı için çağrı işaretinizin üzerine gelip logbook’a tıklayınız. Açılan pencerede Get Started butonuna tıklayınız.

 



Log defterinizin başlangıç gününü telsizcilik belgenizi aldığınız günü yazabilirsiniz. Bitişi ise sitenin izin verdiği son tarih 31.12.2040 yapabilirsiniz. Burada locator numarasını girmeniz gerekiyor. Locator numaranızı bilmiyorsanız aprs.fi sitesini ziyaret ederek konumunuzu bulunuz. Fare imlecinizi konum üzerinde sabit tutarak sol üst köşedeki değerleri okuyunuz.


Gerekli bilgileri doldurduktan sonra Save tuşuna basarak kaydediniz.


Elle görüşmelerinizi(QSO) girmek için sol üst köşeye görüştüğünüz istasyonun çağrı işaretini yazınız ve Add QSO butonuna tıklayınız.


Açılan bölümde QSO ile ilgili tarih, saat, band, frekans, mod, raporlar, güç, yarışmada görüşme yaptıysanız yarışma adı gibi bilgileri giriniz ve save tuşuna basarak kaydediniz.


Toplu log yüklemek için sağ üstte yer alan settings butonuna tıklayınız. Ardından Import tuşuna basıp .adif formatındaki log kaydınızı seçerek yükleyebilirsiniz. Aynı zamanda sitede yüklü olan log kayıtlarınızı export butonuna tıklayarak indirebilirsiniz.


Qrz.com’da ödül sertifika sistemi mevcuttur. 100 ülke ile görüşmeniz onaylandığında DX World Award sertifikasını ve sayfanıza ödül pulu kazanabilirsiniz. Sertifikalar ücretlidir(24.94 dolar). Ödül pulu sayfanızda sergilenecektir. Ücretsizdir.


Siteye üye olmayanlar adres bilginizi ve mail adresinizi göremezler. Lookups sayfanızın tıklanma sayısıdır.

Furkan ÖZEN TA7AOF

KAYNAK : https://furkanozen.com.tr/amatorun-kaydi-qrz-ve-tacallbook/


FURKAN ÖZEN BEY'İN SİTEMİZDE MAKALESİNİ PAYLAŞMAMIZA MÜSADE ETTİGİ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜRLER 73