KABLO KAYIPLARI

  



Değerli Telsiz Amatörü Dostlarımız. Malum yaz ayları geldi propagasyonlar açıldı, Aklınızdaki sistemi kurma yada hazır sistemi güncelleme veya iyileştirme çalışmaları başladı.

Gelelim konumuza… Kablo kayıpları. Nasıl hesaplanıyor neden hesaplanıyor bu ne demek?

         Telsizimi kurduk anten aldık evimizin en tepesine bağladık. Uygun olmayan veyahut yanlış konektör bağlama (bu arada doğru konektör bağlama için muazzam bir konektör yapım videomuz var linkten ulaşabilirsiniz link)  sebebiyle ev içinde fazla gelen kablonun içerde sarılı durmasıyla kablo kayıpları yaşanıyor.

           Terim olarak kablo kaybı ‘’Kablo zayıflaması olarak da adlandırılan araya girme kaybı, kabloda harcanan enerji miktarıdır. Araya girme kaybı ayrıca kaynak ve yük arasındaki empedans uyumsuzluğundan kaynaklı yansıma nedeniyle kaybedilen enerjiyi içerir.’’ Tam olarak böyle. Daha basit olarak Cihazdan Antene yolladığımız Sinyaller yolda anten kablosu içerisinde bir kısmını kaybediyor. Bunu engellemenin en basit metodlarını ve bunları nasıl hesaplayabileceğinize değineceğim.

         Öncelikle belirtmeliyim. Piyasada çok çeşitli kablolar mevcut. Bunların en bilineni RG58, RG213 ve Heliax grubu.

Kablo özelliklerine girersek Das Kapitalden kalın olur bu yazı J ama bu konuylada ilgili mutlaka bir yazı yazmaya çalışacağım.

Öncelikle site adresi vereyim https://kv5r.com/ham-radio/coax-loss-calculator/

Kendiside bizler gibi amatör telsizci bu sitede 


Gerekli bilgileri girip ( kablo modeli hangi banda çalışacağı kaç metre olacağı kaç watta çalışacağı gibi bilgiler) kayıp ve ortalama kaç watt çıkış yapacak veriyor.

Şimdiden Yenileme ve Güncelleme işlemleriniz için kolay gelsin diyorum.

TA5AAX

GÖRKEM MERT ONUR YAVUZ