AMATÖR TELSİZCİLİKTE KISA DALGA'NIN BİLDİĞİMİZ ANLAMDA SONU GELEBİLİR.

 

Bildiğimiz üzere Türkiye de dahil olmak üzere dünyada birçok ülke Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği (IARU) üyesidir. IARU ise minör farklar dışında genel olarak Amerikan Radyo Amatörleri Birliği (ARRL) ve Amerikan Federal İletişim Dairesi (FCC) kararlarını örnek alır. Bu nedenle de yakın zamanda Shortware Modernisation Coalition (SMC) tarafından FCC’ye sunulan bir teklif sonuçları dolayısı ile tüm dünyada radyo amatörlerini ilgilendiriyor ve kabul edilmesi halinde amatör istasyonların kısa dalga (HF) operasyonlarının bildiğimiz anlamda sonu gelebilir.

FCC, 2 MHz'in üzerindeki ve 25 MHz'in altındaki frekansları yöneten kuralları gözden geçirme önerisi hakkında sunulan RM-11953 kodlu teklif üzerine kamuoyunun görüşünü alma aşamasına geçti.

Kısa Dalga Modernizasyon Koalisyonu, 2-25 MHz bandının yeterince kullanılmadığını ve bunu sabit istasyonlardan zamana duyarlı verilerin uzun mesafeli iletimi için kullanmak istiyor. Kullanıcılar, bankacılık ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin zaman duyarlı finansal datalarının ve transaction verilerinin kısa dalga frekanslar üzerinden dünya çapında aktarılması için kurulmuş bir örgüt

Koalisyondaki firmaların büyük çoğunluğu, borsada işlem gören ve finansal araçlar için "piyasa yapıcı ve likidite sağlayıcı firmalardan" oluşmakta. Yüksek frekanslı ticaret endüstrisi şirketleri aslında birkaç yıldır ABD, İngiltere ve yabancı borsalar arasında ticaret verileri göndermek için kısa dalga bağlantıları kullanıyor, ancak bu güne kadar bu çalışmalar deneysel izinler altında yapılmıştı. Özellikle yüksek montanlı borsa işlemleri ve kripto para endüstrisi internet bağlantılı altyapılara bağlı kalmak yerine havadan iletilebilen ve afet durumlarında kesintinin minimize edilebildiği telsiz frekansları üzerinden data aktarımı için uzun zamandır çalışmalarını yürütüyordu.

Bu konuyu takip eden Experimental Radio News'ten Bennett Kobb'a göre, istasyonların konumları ve frekansları halka açık veriler olsa da, FCC bu operasyonların önemli ayrıntılarını kamuya açıklamaktan sakladı.

Bu olayın tüm dünyadaki amatör istasyonlar arasında duyulması ise 1694’den beri lisanslı amatör olan Jim Heath W6LG sayesinde oldu. Tüm dünyadaki amatörleri etkileyebilecek bu düzenlemeyi dikkatinden kaçırmayan Jim Heath konunun duyulması ve FCC’nin kararında etkili olabilmesi için tüm başta amerikan amatörleri olmak üzere tüm amatörlere youtube kanalında bir video yayınlayarak çağrıda bulundu. Finans endüstrisinin kısa dalga kullanma isteği uzun zamandır mevcut ancak kısa dalga frekanslarda yapılacak çalışmalar uzun mesafelere veri aktarımı amacı ile olacağı için bu düzenleme kabul edildiği takdirde bugün veya yarın ABD dışındaki ülkelerde de benzer düzenlemelerin yapılması ihtimal dahilinde.   

Koalisyonu oluşturan şirketler ise DRW Holdings, IMC Trading, Jump Trading Group, Virtu Financial Inc., NLN Holdings, Optiver Services and Tower Research Capital, Skycast Services, Toggle Communications, RCA Telecom, 10Band, County Information Services, m-Wave Networks, Rockland Wireless and Alpha Bravo Communications.

Bu düzenleme geçerse CW, FT8 ve benzeri düşük ses ve sinyal seviyesi ile yapılan HF çalışmaları başta olmak üzere genel anlamda 50 Watt ve altı QRP çalışmaların ticari iletişimin yarattığı gürültü nedeni ile sonu gelecektir. Aynı zamanda bu örgüt en kötü senaryoda dahi en efektif iletişimin sağlanması talebi ile yaptıkları başvuruda aktif kullanılan birçok frekansın yasaklanması da ihtimal dahilinde.

Örgütün yaptığı ticari amaçlı denemelerde ALE adı verilen sistem en uygun frekansı belirleme amacı ile sürekli olarak frekansları tarayarak en uygun frekansı  seçen bir teknoloji sayesinde kullanılmayan frekanslarda dahi gürültü yaratabilecek bir gürültü ve harmonik canavarını şimdiden yaratmış durumda.

Sevgili amatörler, kısa dalga için gelen tehlikenin farkında mısınız? 

 

Kaynakça : https://www.fcc.gov/ecfs/document/1042840187330/1

https://youtu.be/AEA7WkiKlck

https://www.youtube.com/watch?v=VeG00x89ATI

 

Onur Beşpınar

TA2BBE 73!