Grid Map (Izgara Harita)

       


         Maidenhead Locator Sistemi ( aka QTH Locator ve IARU Locator ) amatör telsiz operatörleri tarafından coğrafi koordinatlarını kısa ve öz bir şekilde tanımlamak için kullanılan bir coğrafi kod sistemidir . Amacı, parazit ve diğer olumsuz iletim koşulları karşısında kısa, öz, doğru ve sağlam olmaktır. Maidenhead Konum Belirleme Sistemi , dünyanın herhangi bir yerindeki konumları tanımlayabilir.

  Aslında grid map (Maidenhead konum belirleme sistemi) bir haritalama sistemidir (azimut haritası gibi) amatör telsizcilik dışındada birçok harita şirketleri , yapı şirketleri , tapu kadastro sistemlerinde kullanılmakla beraber amatör telsizciliktede kullanılmaktadır . Genellikle hf band üzerinde QTH istenildigi zaman eger frekansda QRM mevcut ise fonatik alfabe ile konum belirtmekte vb çeşitli şekillerde faydalanılır.


Gördügünüz üzere dünya üzerinde her bir karenin kodu vardır bu kareler kendi içlerindede bölünmektedirler örnek vermek gerekirse ben türkiyede KM grid i içerisindeyim www.qrz.com/gridmapper adresine giriş yaparak km gridinin içerisine giriyorum ardından konumumu seçiyorum ve kendi içerisinde bulundugum sadece o bölgeye verilen kare adını karşımda sergiliyor


gördüğünüz üzere içinde bulundugum grid (ızgara veya kare) nin kodu KM76cn bu şekilde bulundugunuz bölgenin kodunu elde edebilirsiniz karşı istasyon ile paylaşabilirsiniz .

Bu sistemi şöyle görelim dünya büyük büyük parseller şeklinde parsellenmiş ardından büyük parsellerin içerisinde daha küçük parseller olmakla birlikte her irili ufaklı parselin kendini özel belirleyen bir kodu var sistemi bu şekilde özetleyebiliriz.

Aynı zamanda bu sistem : NATO Military Grid Reference System (Askeri Şebeke Referans Sistemi) ile benzerlik göstermektedir.

Tarih

VHF ve UHF'deki amatör radyo yarışmaları genellikle bağlantıların mesafesine göre puanlanır , tipik olarak kilometre başına 1 puan, bu nedenle amatörlerin yerlerini havadan değiştirmelerine ihtiyaç vardır. Bunu kolaylaştırmak için, 1950'lerde sporun büyümesinin ardından, Alman QRA konum belirleme sistemi 1959'da kabul edildi. QRA konum belirleme sistemi, Avrupa koordinatlarını tanımlamakla sınırlıydı, 1970'lerin ortalarında, küresel bir konum belirleme sistemi.

Nisan 1980'deki toplantıları sırasında , İngiltere, Maidenhead'de , VHF Çalışma Grubu, QRA konum belirleyici ızgarasını değiştirmek için yirmi farklı teklif almıştı. Dr. John Morris (G4ANB) tarafından tasarlanan, en iyisi olarak kabul edildi.

Lillehammer'daki 1999 IARU Konferansında, yer belirleyicilerin belirlenmesinde referans olarak kullanılacak enlem ve boylamın World Geodetic System 1984'e (WGS-84) dayanması gerektiğine karar verildi. 

TA5AAX 
GÖRKEM MERT ONUR YAVUZ