Kısa Mesafe Telsiz Belgesi (KMT) Ve Amatör Telsizcilik Belgesi Arasındaki Fark.

KMT NEDİR ?

"Teknenizde bir VHF telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir.", KMT kısa mesafe telsiz kelimelerinin kısaltılmışıdır. Belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi'dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC'dir (Short Range Certificate).

--------------

AMATÖR TELSİZCİLİK NEDİR ?

Amatör telsizcilik, dünya üzerinde organize olmuş, hiçbir menfaat gözetmeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında ve gönüllü olarak yapılan sınavlarda başarı göstermiş kişilerce yürütülen amatör bir hobi faaliyetidir. Amatör telsizciler "radyo amatörü" olarak bilinirler.

--------------

AMATÖR TELSİZCİLİK GİBİ SINIFLARI VARMI ?

Amatör telsizcilik gibi bir A/B veya C sınıfı ayrımı bulunmamaktadır , belge tek çeşit olup sadece deniz bandında çıkış yapmanıza musaade eder.

-------------

AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ VE KMT BELGESİ ALMAK İÇİN YAŞ SINIRI VARMI ?

Amatör Telsizcilikte yaş sınırı 12 olup aile izni gerekmektedir.

18 Yaşını doldurmayan KMT belgesi alamaz.

-------------

KMT FREKANS ARALIGI

Bu sistem VHF frekans bandında 156-174MHz arasındaki frekansları kullanır arada bir role gibi bir sistem kullanmamaktadır simplex görüşme yapılmaktadır.

Ayrıca NAVTEX gibi çeşitli sistemler 518 kHz gibi frekansları kullanmaktadır fakat ticari olmayan araçlarda genellikle bulunmazlar.

-------------

KMT BELGESİ ALAN AMATÖR BAND ÜZERİNDE ÇIKIŞ YAPABİLİRMİ ?

KMT belgesi ile amatör band üzerinde asla çıkış yapamazsınız KMT belgesi ile amatör telsiz satın ALAMAZSINIZ eger bir şekilde girer ve tespit edilirseniz cezalandırılabilirsiniz , KMT telsizler kanal mantıgı ile çalışır amatör banda asla girmez !

-------------

AMATÖR TELSİZCİLİK FREKANS ARALIGI

Amatör telsizcilerin frekans aralıgı çok geniş olmakla beraber VHF haricinde UHF ve HF gibi frekans bandlarınında kullanıldıgı görülür , fakat marin band üzerinde muhaberenin %99 u VHF band üzerinde gerçeklesmektedir fakat NAVTEX benzeri sistemler HFnin bazı bandlarını veya 518 kHz yi kullanmaktadır.

-------------

KMT DE ÇAGRI İŞARETİ VARMI ?

Çağrı işareti bulunmamaktadır ve deniz aracının tescil ismi (üstünde yazan isim) söylenir. 

------------

KMT KURALLARI ?

Marin telsiz üzerinde müzik yayını , küfür , argo veya kanalları meşgul etmek yasaktır aksi takdirde tespit edilmeniz durumunda ceza alabilir duruma göre yargılanmanız bile mümkündür. 

Cihaz açık ise kanal 16 dinlenmek zorundadır ilk temas her zaman kanal 16 dan yapılır.

Kanal 16 meşgul edilmez konuşma uzun ise başka kanala geçilir !

------------

AMATÖR VE KMT CİHAZLARI HAKKINDA

Amatör cihazlarda vfo özelligi olup geniş band aralıgına sahiptir , KMT (marin) cihazlarda kanal mantıgı ile çalışır 1 den 80 e kadar kanal vardır.



------------

KARADA KMT MARİN TELSİZ KULLANILIRMI ?

Karada kullanılması önerilmez.

-----------

MARİN BAND ÜZERİNDE HANGİ DİL KONUŞULUR ?

Yabancı biri ile iletişim kurmak isteriseniz ortak dil olarak ingilizce kullanılır fakat istenilen dilde konuşulabilir.

-----------

AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİNE GÖRE KMT BELGESİNİN AVANTAJLARI

NAVTEX ve acil durum cihazlarını kullanma hakları vardır ayrıca 16. kanalda acil durum için her zaman dinleyen birileri vardır.

-----------

Özet;

Anlaşılacagı üzere 2 mecrea'da birbirinden farklı dallar olup ikiside bir birinden farklıdır ayrıca ikiside ayrı belge gerektirir kurallara uymaya özen gösterelim 73 !

 TA5AAX

OPR.GÖRKEM