SSTV Nedir?

Telsizle Fotoğraf Göndermenin Diğer Adı: SSTV



SSTV, Yavaş Taramalı Televizyon anlamına gelen İngilizce Slow Scan Television kelimelerinin kısaltmasıdır.  SSTV yayınının ilgi çekici yönü, internet olmadan RF (radyo dalgaları) ile fotoğraf gönderip alma imkânı sağlayan bir haberleşme tekniği olmasıdır. Bu teknik ile amatör telsizciler kendilerine tahsis edilen frekanslarda* SSTV yayını yapabilmektedir. Bu yayınların kalitesi gönderme (TX) ve alma (RX) yapan istasyonların şartlarına bağlı olarak değişmektedir.


SSTV Yayını Nasıl Alınır/Yapılır?


SSTV yayını yapabilmeniz için amatör telsizci olmanız ve amatör telsizcilere tahsis edilmiş frekanslarda çalışan bir telsize sahip olmanız gereklidir. SSTV yayınlarını, cep telefonunuza kuracağınız bir uygulama ya da bilgisayarınıza kuracağınız bir program ile fotoğrafa dönüştürebilirsiniz.** Telsizinizle alacağınız SSTV yayınını cep telefonunuzdaki uygulamaya (Robot36, DroidSSTV gibi…) dinlettirerek bu sinyalleri fotoğrafa dönüştürebilirsiniz. Dönüştürme işleminin daha sağlıklı yapılabilmesi için telsizinizin ses çıkışı ile cep telefonunuzun ses girişini kablo yardımıyla birbirine bağlayabilirsiniz. Telsizinizin ses kaydetme özelliği varsa işiniz daha da kolaylaşacaktır. Ama bunlardan daha da önemlisi SSTV yayınının anteniniz ve telsizinizle temiz bir şekilde alınmasıdır. Onun için yönlü anten kullanılması ve sinyallerin geldiği yöne doğru antenin çevrilmesi önemlidir.


SSTV yayınının dünyadaki amatör telsizciler arasında kullanılan bir haberleşme tekniği olmasının yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlarla dünyadaki amatör telsizciler arasında etkileşimi sağlayan bir yönü de bulunmaktadır. ISS çalışma planına göre belirli günlerde SSTV yayını yaparak uzaydan dünyadaki amatör telsizcilere fotoğraflar göndermektedir. Bu yayınlar genellikle 145.800 frekansından yapılmakta ve amatör telsizciler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Dünya amatörleri ISS geçişlerini farklı uygulamalarla takip ederek 145.800 frekansı üzerinden bu yayınları almaya ve görüntüye dönüştürmeye çalışmaktadır.***


Siz de Uluslararası Uzay İstasyonu’nun SSTV programlarını https://ariss.pzk.org.pl/sstv/ adresinden takip edilebilir ve istasyonunuzla bu yayınları almayı deneyebilirsiniz. Almayı başardığınız görüntüleri ise https://www.spaceflightsoftware.com/ARISS_SSTV/submit.php adresi üzerinden SSTV galerisine yükleyebilirsiniz. SSTV yayını galeride yayınlanan amatör telsizciler http://goo.gl/forms/r5hjS1EDrp adresindeki formu doldurmaları halinde kendilerine özel hazırlanan seri numaralı sertifikaları e-posta adresine gönderilmektedir.****


SSTV yayını yapabilmeniz için ise cep telefonu uygulaması (DroidSSTV gibi…) ya da bilgisayar programı aracılığı ile fotoğraflarınızı SSTV sinyaline dönüştürerek uygun frekanslardan bu sinyalleri telsizinizin mikrofonuna dinletmeniz yeterlidir. Bu işlemi yaparken telsizinizin VOX özelliğini açmanız ve SSTV yayını bitene kadar gönderme işleminin kesilmemesi için cihazınızın TX yapma süresini (TOT) arttırmanızı tavsiye ederiz. Amatör telsizcilerin en renkli haberleşme yöntemi olan SSTV etkinlikleri, istasyonunuzun dinleme ve gönderme yeteneğini test etmenizi ve bu konuda kendinizi geliştirmenizi sağlamak için güzel bir fırsattır. Telsizle fotoğraf gönderilir mi sorusuna ise en güzel cevaptır.

*SSTV BAND PLANI


BAND Nokta Frekansı

80 m 3.735 MHz

40 m 7.165 MHz

20 m 14.230 MHz

17 m 18.105 MHz

15 m 21.340 MHz

12 m 24.925 MHz

10 m 28.680 MHz

6 m 50.510 MHz

2 m 144.500 MHz

70 cm 433.400 MHz