Marin Band Ve KMT Belgesi Nedir ?



VHF Deniz Telsizi (Marin Telsiz) Nedir?

Deniz telsizi (Marin Telsiz - VHF Marine Radio), Radyo Telefon gibi farklı isimlerle alınan sistem VHF frekans bandında çalışan, deniz araçlarının birbirleri ile veya kara ile görüşmesi amacıyla kullanılan telsiz sistemidir. Bu sistem VHF frekans bandında 156-174MHz arasındaki frekansları kullanır.

Ne amaçla Kullanılır?

VHF Deniz telsizinin asıl amacı kapsama alanı içinde deniz araçlarının haberleşmesini sağlamaktır. Fakat bunun yanında her türlü arama kurtarma çalışması, denizdeki tehlikeli durumlar, acil durumlar, bilgilendirme ve hava durumu gibi amaçlarla da kullanılmaktadır.

NAVTEX (Navigational Telex) Nedir?

Navtex MF (Medium Frequency) bandında karadan gemilere aciliyet, emniyet, meteoroloji ve çeşitli uyarıların aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Sistem MF bandında 518KHz frekansında dar band direk yazmalı telgraf (NBDP - Narrow Band Direct Printing) sistemiyle çalışır ve yaklaşık 400NM (740km) mesafeden alınabilir. Her ülkenin yayın yapan istasyonları birbirleri ile çakışmayacak saatlerde, 4'er saat ara ile İngilizce yayın dilinde bu bilgileri yayınlarlar. Bu bilgiler ücretsiz olarak tüm gemiler için yayınlanır. Gemideki Navtex alıcısı otomatik olarak kendini ilgilendiren mesajları alıp ve kağıda basar. Tüm gemiler için VHF sisteminin çalışmadığı uzak ve uluslarası sularda yararlı bir sistemdir.

KMT Nedir? Nasıl alınır?

"Teknenizde bir VHF telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir.",

KMT kısa mesafe telsiz kelimelerinin kısaltılmışıdır.

Belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi’dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC’dir (Short Range Certificate).

KMT sınavla alınır. Sınavlar KEGM tarafından yapılmaktadır

KMT sınavları her ay KEGM müdürlüklerinde yapılmaktadır.

KMT, SOLAS’a (Uluslararası Denizde Can ve Mal Emniyeti Sözleşmesi) tabi olmayan gemiler ile telsiz zabiti bulundurmak zorunluğunda olmayan gemilerde geçerlidir. Özel tekneler SOLAS’a tabi değildirler.

KMT 5 yıl süreli bir belgedir. Süre sonunda sınavsız yenilenir.

https://adbs.uab.gov.tr/giris Adresinden sınav başvurusu yapılabilir.

TA5AAX

OPR.GÖRKEM

73